donderdag 9 mei 2013

Vlaams stoofvlees met ovenfriet

Gerechten die je alleen maar in de oven hoeft te zetten spreken mij altijd aan. Even voorbereiden en daarna doet de oven het werk. Zo ook bij dit Vlaams stoofvlees dat ik zag op 24Kitchen.

Bij Vlaams stoofvlees horen natuurlijk frietjes. In plaats van de frietjes te frituren heb ik een gezondere variant gemaakt, namelijk ovenfriet met weinig olie.


Vlaams stoofvlees
Uit The Taste of Life Travel, 24 Kitchen
Voor 4 personen

800 gram runderpoulet
2 uien
1 teentje knoflook
zout
versgemalen peper
bloem
30 gram boter
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
1 bouillonblokje
3 kruidnagels
0,5 theelepel nootmuskaat
1 flesje trappisten dubbel bier

1. Verwarm de oven voor op 160°C.

2. Snipper de ui en snijd de knoflook.

3. Snijd het vlees in kleine stukjes. Bestrooi met zout, peper en bloem.

4. Verhit de boter in een ovenbestendige pan en bak het vlees.

5. Voeg de uien en knoflook toe en bak ongeveer 2 minuten.

6. Voeg laurier, tijm, kruidnagels, nootmuskaat en het bouillonblokje toe en blus af met het bier.

7. Laat het gerecht ongeveer 2,5 uur zachtjes stoven in de oven.


Krokante frieten
Uit De Free Range Cook, Annabelle Langbein
Voor 6-8 personen

8 middelgrote aardappelen (130-150 gram per stuk)
4 eetlepels bloem
300 gram half-om-half gehakt
3 eetlepels extra vierge olijfolie
1 theelepel fleur de sel
versgemalen zwarte peper

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Schil de aardappelen en snijd ze in frieten.

3. Leg de frieten op de bakplaat en bestrooi ze met de bloem. Hussel ze om ze gelijkmatig met bloem te bedekken.

4. Sprenkel de olie erover en hussel ze weer.

5. Spreid de frieten in een enkele laag uit over de bakplaat en breng ze op smaak met zout en peper.

6. Bak ze in ongeveer 45-60 minuten goudbruin en krokant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten