vrijdag 29 maart 2013

Cottage pie met mosterdkaaslaagje

Ondanks dat het bijna Pasen is lag er toen ik vanochtend opstond nog een laagje sneeuw. Een goede reden om nog een keer een stevig winters gerecht te maken.

Het is geen snel te maken gerecht, maar het eindresultaat mag er zijn. Een stevige pie met een heerlijke smaak!


Cottage pie met mosterdkaaslaagje
Uit Delicious, maart 2013. Afkomstig uit Winter on the Farm van Matthew Evans
Voor 4 personen

25 gram ongezouten boter
500 gram rundergehakt
2 takjes tijm
1 laurierblaadje 
30 ml worcestersaus 
250 ml runderbouillon of water

aardappellaagje
500 gram kruimige aardappelen, ongeschild
125 gram cheddar, geraspt
50 gram ongezouten boter
1 eetlepel (Engelse) fijne mosterd
1 theelepel geraspte mierikswortel

1. Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui al roerend 5-6 minuten tot hij begint te kleuren.

2. Voeg het gehakt toe en bak het rul in 3-4 minuten.

3. Voeg de tijm, laurier en worcestersaus toe en laat 1-2 minuten bakken.

4. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 40 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan, roer af en toe. 

5. Verwarm de oven voor op 200°C.

6. Neem de deksel van de pan en laat nog 20 minuten koken onder af en toe roeren tot het meeste vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in een ovenschaal.

7. Kook ondertussen de hele aardappels gaar in ongeveer 20 minuten. Giet af, pel de aardappels en pureer of stamp ze goed. Voeg de kaas, boter, mosterd en mierikswortel toe en roer door elkaar.

8. Strijk de puree over het gehaktmengsel in de ovenschaal en schraap met een vork over de bovenkant om richeltjes en pieken te maken – deze worden bruin tijdens het bakken en geven de pie meer smaak.

9. Bak de cottage pie in het midden van de oven ongeveer 30 minuten of tot de puree bruin is en de vulling langs de randen begint te bubbelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten