dinsdag 2 april 2013

Pulled pork met ciderappelmoes

Met Pasen genoten van een overheerlijke brunch met vrienden. Op tafel stond biologisch brood van CoffeeYou, zelfgemaakte eiersalade, gerookte zalm en pulled pork met ciderappelmoes.

Pulled pork met ciderappelmoes
Uit Delicious, maart 2013. Van Jamie Oliver
Voor 12-14 personen

1 theelepel venkelzaad
1 gedroogd chilipepertje
olijfolie
1,5 kilo varkensbuikstuk met zwoerd
6 friszure appels, bijvoorbeeld braeburn of jonagold
2 venkelknollen
2 laurierblaadjes
tenen van 1 bol knoflook, ongepeld
250 ml appelcider
1 liter groente-, kippen- of runderbouillon
ciderazijn (of wijnazijn)
zachte broodjes, voor erbij

1. Verwarm de oven voor op 230°C.

2. Zwoerd diagonaal insnijden met een tussenruimte van 1 centimeter.

3. Klokhuis van appels verwijderen. Appels in stukken van 2 centimeter snijden.

4. Venkelknollen in partjes van 2 centimeter snijden.

5. Doe het venkelzaad, de chilipeper en flink wat zeezout en versgemalen peper in een vijzel en wrijf ze samen fijn. Meng er een flinke scheut olijfolie door en wrijf het zwoerd hiermee in, druk het goed in de inkepingen.

6. Braad het vlees 30 minuten in de oven in een braadslee. Verlaag de temperatuur naar 180°C en braad het vlees in ongeveer 1 uur goudbruin.

7. Schep de appel, venkel en laurierblaadjes door elkaar met flink wat zeezout en versgemalen zwarte peper.

8. Haal het vlees uit de braadslee en dek het af met aluminiumfolie en laat het rusten terwijl je de appelmoes maakt.

9. Schep het vet uit de braadslee, maar laat de jus en aanzetsels in de braadslee. Verdeel de appel, venkel en knoflooktenen over de braadslee en schep ze door de braadsappen. Schenk de appelcider en bouillon erbij, zodat er een bodempje van ongeveer 1 centimeter in de braadslee staat, en zet nog 1 uur in de oven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vloeistof in de braadslee staat en schenk er zonodig wat bij.

10. Verwijder de laurierblaadjes en druk de knoflooktenen uit de velletjes. Voeg een scheutje ciderazijn toe en laat de appelmoes 5-10 minuten inkoken op zacht vuur terwijl je hem prakt, zodat je een dikke appelmoes krijgt. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe en schep de appelmoes in een kom.

11. Trek het vlees met 2 vorken in flinters.

12. Serveer de appelmoes samen met zachte broodjes bij het vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten